Januari 2012 heb ik, Sylvie Sprangers,  op Zanzibar de projecten van Zanzibits voor de 2de keer bezocht. Tijdens dit bezoek heb ik gesproken met Salama, de manager van Zanzibits, in Zanzibar. Zij heeft me een uitgebreide rondleiding gegeven  en hierdoor kreeg ik een goed idee overzicht van de projecten die op dit moment onderdeel zijn van Zanzibits. De focus van het bezoek was het nieuwe project waaraan de Marthe van Rijswijck in 2011 een bijdrage heeft geleverd: de “job bank”.  Het kantoor was inmiddels ingericht met 2 computers waarop studenten kunnen zoeken en werken en een oud student was aangenomen die verantwoordelijk is voor de job bank. Dit is Adulrahman betere bekend bij Zanzibits als Bobman.  Hij was op het moment van mijn bezoek druk bezig met contacten leggen met bedrijven en het opzetten van activiteiten om de studenten beter voor te bereiden op sollicitaties. Ook was de website bijna klaar deze zal een belangrijke rol gaan spelen n de toekomst.  Hier zullen bijvoorbeeld zowel de werkgevers hun vacatures kunnen plaatsen als de studenten hun cv.

Hiernaast heb ik ook nog een kijkje genomen bij de andere projecten. Het was het begin van het nieuwe jaar en dus het begin van nieuwe cursussen. Bij Alryami bits was net een nieuwe klas begonnen die uitleg kregen over het gebruik ven een computer. Bij Zanzibits was ook net een nieuwe groep studenten begonnen met hun introductie cursus.

Het was een leuk en positief bezoek, Salama, Abdulrahman en alle andere medewerkers van Zanzibits hebben laten zien dat ze met een mooi en succesvol initiatief bezig zijn waarin ze constant bezig zijn zichzelf te verbeteren en proberen het project te verduurzamen. Op dit moment zijn ze bijvoorbeeld bezig met het opzetten van computer cursussen, hierdoor zal er extra inkomen binnen komen wat de zelfstandigheid van Zanzibits ten goede komt.

Tags: