Begin December heeft Sylvie Sprangers, van de Marthe van Rijswijck Foundation, projecten bezocht van Ukengee in het Zuid-Oosten van Tanzania rond Mtware. Dit deel van Tanzania is tot op heden weinig ontwikkeld. Wel ziet het er naar uit dat daar in korte tijd verandering in gaat komen omdat er gas schijnt te zijn gevonden voor de kust. Zoals overal ter wereld, brengt het vinden van natuurlijke grondstoffen ontwikkeling van een gebied met zich mee. Hoe zich dat zal gaan uiten voor de mensen in dit gebied, zal de tijd leren.

Een kort verslagje over mijn bezoek aan de eerste school:

De eerste school die we bezochten heette de Lindi secondary school in Lindi. Deze school heeft 900 leerlingen. Het computer lab op deze school is in 2010 opgezet.  De computers functioneerden tijdens het bezoek allemaal en alles zag er netjes onderhouden en goed uit. De computers zijn speciaal ontwikkeld door een Amerikaans bedrijf en geschikt voor de soms harde omstandigheden in dit gebied.  Frank Lusawa, een voormalige student van de school, en nu computer leraar gaf ons enthousiast uitleg over zijn les methodes en liet ons verschillende dingen op de computers zien. Hij leek goed overweg te kunnen met de computers net als de kinderen in de klas. Op deze school gebruiken alle 900 studenten de computers. We hebben tijdens het gesprek ook nog even met het school hoofd. Hij wist ons te vertellen dat door het project er volgend jaar meegedaan kan worden aan het staats examen voor computers op 0-level. Dit examen kon voorheen niet volledig worden gedaan omdat er zowel praktijk als theorie examen moet worden gedaan door de studenten. Meedoen aan dit examen is voor studenten heel belangrijk omdat ze na dit examen eventueel kunnen doorstuderen voor hun a-levels wat hun weer de mogelijkheid geeft om eventueel door te kunnen naar de universiteit. Een mooi streven voor 2012. De enige moeilijkheid op deze school was het beschikbaar stellen van de computer ruimtes voor mensen uit de buurt. Dit is een voorwaarde van Ukengee om zelfstandigheid te creëren, hier valt wel iets bij voor te stellen met 900 studenten maar er werd ons verzekerd dat daar in 2012 mee begonnen ging worden.

Naar mijn mening zet de stichting mooie, duurzame projecten op die in een vrij on-ontwikkeld gebied een positieve impact lijken te hebben na een vrij korte tijd. In plaats van goedkope 2de hands computers te gebruiken, gebruiken ze materiaal dat ontwikkeld is voor extreme omstandigheden en dit lijkt zeker goed te werken.