Boekenkisten op scholen in Tanzania

Als onderdeel van het overkoepelende programma RISE (Raise Income for School Education) had VSO nog materialen nodig voor hun scholen in Tanzania.

RISE is een project waarbij Nederlandse onderwijskundigen trainingen geven op vijf target scholen. Ze introduceren een nieuwe lesmethodes waarbij de leerkrachten op een meer participatieve manier lesgeven en het kind centraal staat.

Wat nog erg belangrijk was voor dit project, was de aanschaf van boeken. Zowel leesboeken, als ook lesboeken. Daar kon de Marthe van Rijswijck Foundation financieel steun bieden aan VSO. Oorspronkelijk was de gedachte dat er een kleine bibliotheek zou worden opgezet. Echter, na wat verder beraad bleek het een beter idee om boekenkisten te maken. Die kunnen dan makkelijk van het ene naar het andere klaslokaal worden gedragen.

De kisten met leesboeken werden als eerste aangeschaft. Met het kopen van de lesboeken werd een kleine vertraging opgelopen: in de verkiezingstijd is vaak verstandig even te wachten met de aanschaf, voor het geval de nieuwe politici andere methoden willen verplichten.

Na aanschaf van de leesboeken is op twee momenten getest of er vooruitgang is op de scholen, ten opzichte van een school die niet meedeed aan het project. De kinderen op de scholen van het RISE-project scoorden 1,5 punten hoger op de toets Engels. Dit mooie resultaat kon al een beetje worden verwacht: de boekkisten werden enthousiast ontvangen door de kinderen. Ze vroegen zelfs of ze na de les mochten blijven om te lezen!

Het RISE-project van VSO loopt nog door tot april 2017, dan zal de training van de docenten zijn afgerond.