Zonne-energie school Sri Lanka

Bij de Lideke Wery Educational Institute (LWEI) waren er wat problemen met de stroomvoorziening. De stroom in Sri Lanka kan soms wat onbetrouwbaar zijn omdat het snel uitvalt bij slecht weer. Dat geeft problemen bij de ICT-lessen, waar de computers zonder stroom niet bruikbaar zijn. Ook wordt het erg warm in de lokalen en is dus airco nodig. Zo veroorzaakte de problemen met stroom uitval van kostbare lestijd. De Marthe van Rijswijck Foundation wilde graag proberen dit probleem te verhelpen.

Er waren al zonnepanelen, maar die werkten niet meer. De beste optie leek om die weer op orde te krijgen. Deze optie heeft een aantal voordelen: ze zijn niet meer afhankelijk van het net, er wordt bespaart op kosten en er kan misschien een beetje extra geld binnenkomen als er veel stroom wordt geproduceerd dat terugvloeit naar het net.

Met de steun van de Marthe van Rijswijck Foundation werken de zonnepanelen weer. De laadregelaar, inverter en zekeringen van het oude systeem waren kapot, maar zijn nu volledig vervangen. De computers en airco lopen nu op de zonne-energie, aan het eind van 2015 zou alles op zonne-energie moeten lopen.

Mede dankzij de zonnepanelen van de Marthe van Rijswijck Foundation hebben 82 studenten lessen kunnen volgen en werken er 6 voltijds docenten

 

.