Schoolbus voor meisjes

In Marokko is de helft van de bevolking analfabeet. Onder vrouwen is het erger en op het platteland kan maar 11% van vrouwen lezen en schrijven.

Samen met partnerorganisatie Association Dar Taliba te Driouch, wilde Stichting Hart voor Marokko hier verandering in brengen. In 2007 is een meisjesinternaat gebouwd in de stad Driouch om 40 meisjes uit de omringende dorpjes de kans te geven hun opleiding te vervolgen. Dat is natuurlijk heel mooi, maar er is een wachtlijst van 80 meisjes uit omringende dorpen die ook heel graag naar school zouden gaan.

Om de wachtlijst aan te pakken is het idee opgekomen om schoolbussen in te zetten die de jonge meiden in de directe omgeving van de stad dagelijks ophalen en naar school brengen. Een dergelijke werkwijze is vele malen goedkoper en efficiƫnter dan een internaat onderhouden. Het internaat is er dan voor de meisjes die echt te ver wonen voor de rit van de schoolbus.

De bus is in januari 2015 in gebruik genomen, met financiƫle steun van de Marthe van Rijswijck Foundation. Als de meisjes niet naar school worden vervoerd, wordt de bus ook nog gebruikt voor uitstapjes voor weeskinderen.