Nieuwbouw opvanghuis voor straatkinderen – 2015

In de stad El Progreso, in Honduras, heeft de Nederlandse stichting Homeless Child een opvanghuis voor straatkinderen. Deze kinderen zijn vaak zwaar getraumatiseerd en ongeveer 15% heeft een fysieke of verstandelijke beperking.

Nieuwe kinderen, die binnenkwamen direct van de straat, werden altijd opgevangen in hetzelfde gebouw als de jongste kinderen. Dat was niet ideaal. De overgang naar een leven van structuur, onderwijs en bescherming is voor straatkinderen een enorme stap. Kleintjes passen zich meestal snel aan en bloeien helemaal op.

De groteren hebben meer moeite om de motor weer op gang te krijgen. Ze willen ook dolgraag, dat is voelbaar, maar de drugs en de straat hebben op hen meer greep gehad en remmen hen af. Concentreren valt hen moeilijk, de regelmaat zien ze als een beperking van hun vrijheid die hen dwars zit, ze voelen zich gefaald omdat ze op hun dertiende nog steeds hun eigen naam niet kunnen schrijven, en soms vragen ze zelfs of ze voortaan maar gewoon “vuilnisbak” genoemd kunnen worden, omdat ze zichzelf minder waard vinden dan afval.

Deze twee groepen aten, woonden, leerden, en leefden 24 uur per dag samen in dezelfde ruimte. Ze zaten op elkaars lippen en hadden een negatief effect op elkaars prestaties en vooruitgang. De kleintjes voelen zich beknot door de groten, die hen ophouden in hun leergierigheid, en zijn bovendien bang omdat ze geslagen of in sommige gevallen misbruikt kunnen worden. De groten zien hoe de kleintjes met sprongen vooruitgaan, willen dat zelf dolgraag ook, maar hebben nou eenmaal meer tijd nodig om de drugs en de vrijheid van de straat achter zich te laten en raken gefrustreerd omdat ze niet in hetzelfde tempo leren als een kind van acht, dat nota bene een kop kleiner is dan zijzelf.

Met de nieuwbouw worden de twee groepen gesplitst. Dat betekent dat de capaciteit met 20% kan toenemen. Het betekent ook dat de groepen apart aandacht kunnen krijgen van de begeleiders en dat ze elkaar niet langer dwars zitten in hun ontwikkeling. De kinderen vinden hun nieuwe huis prachtig, zoals ook te zien op de foto’s. De Marthe van Rijswijck Foundation is trots te hebben bijgedragen aan dit geweldige project.

 

directeur_ramiro_in_gesprek_met_lokale_pers een_nieuw_bed_1 een_nieuw_bed_3 nieuw_meubilair_2