Zonnepanelen op een school

Op de school in Seringkop wordt huiswerk nog bij kaarslicht gemaakt. Daarom benaderde de stichting Connected to Namibia ons voor steun bij het plaatsen van zonnepanelen.

Seringkop is een hervestingsplaats voor de Bushman die hun nomadisch bestaan hebben
moeten opgeven. Het dorp heeft een school met 200 kinderen die les krijgen tot grade 8. De
school heeft 7 leslokalen en 2 voorraadkasten die ook dienst doen als
directiekamer/slaapkamer voor het personeel. Een enthousiast team begeleidt de kinderen op
een positieve manier. Zelfs na schooltijd organiseren ze allerlei activiteiten voor de kinderen.
Het huiswerk wordt, zeker in de wintertijd, bij kaarslicht in de klassen gemaakt wat tot
gevaarlijke situaties kan leiden. De school heeft geen officiële slaapzalen. De jongens slapen in twee oude legertenten en de meisjes slapen in de klassen met een onderwijzeres.

Seringkop heeft veel giftige slangen. De slangen kunnen in het donker de lokalen binnenkomen, maar geven ook problemen als kinderen in het donker naar de wc buiten moeten.

De zonnepanelen zijn geplaatst met steun van de Marthe van Rijswijck Foundation. De resultaten zijn eigenlijk nog veel beter dan we hadden kunnen hopen: de kinderen voelen zich veiliger en kunnen beter huiswerk maken, maar daarbij heeft de school door de elektriciteit nu ook een internetverbinding, wat ontelbare voordelen tot gevolg heeft. Wij staan altijd weer versteld van hoe groot een ogenschijnlijk klein verschil kan zijn en zijn trots te hebben kunnen bijdragen aan dit prachtige project.

1e zonnepaneel Seringkop Seringkop 3e zonnepaneel Seringkop werk installatie batterijen zp Seringkop batterijen voor zp installatie batterijen zp