Green Beans

In Rwanda is in het verleden veel bos gekapt voor brandhout, wat tot ontbossing heeft geleid. Brandhout is nu schaars en duur, en zal bovendien binnenkort wettelijk verboden worden ten behoeve van biogas.

Op de King David Academy is een biogasinstallatie nodig voor de energievoorziening. Het project heet Green Beans, wat verwijst naar de voornaamste maaltijd die de leerlingen op school krijgen: bruine bonen. Die bruine bonen worden omgezet in groene energie want de biogasinstallatie draait op koeienmest en leerlingenpoep!

Green Beans levert voor de King David Academy een aantal grote voordelen op:

  • – Groene, duurzame energie
  • – Kostenbesparing op energie waardoor het schoolgeld laag kan blijven
  • – De koeien voorzien de leerlingen van melk
  • – Verbeterde toiletten voor betere hygiëne

 

Het project liep enige vertraging op vanwege het certificeren van de biovergister en omdat er geen leerlingenpoep gebruikt kon worden. In 2016 werd het project toch met succes afgerond: zowel de melkproductie als de biosgasproductie waren zoals beoogd. De 20 koeien leveren 250 liter melk per dag, wat de 1000 leerlingen van melk voorziet. Ook leveren ze 400kg mest, wat omgezet wordt in 50m³ methaan – dit bespaart 40% brandhout. Op deze manier bespaart de King David Academy nu €2500 per maand!